środa, 13 stycznia 2016

Kubańska zupa z czarnej fasoli.


zupa z czarnej fasoli, zupa kubańska, zupa fasolowaNo i dotarliśmy na Kubę. Niestety moją korespondencję skasowała cenzura w Hawanie... No cóż...  Kiedy Marzena zobaczyła to zdjęcie, napisała mi "oh my god! ale kolor!";) Czy miała na myśli, że taki straszny, czy taki fajny? Czy też po prostu dziwny jak na nasze pojęcie zupy? Odpowiedziałem, że to tylko budyń czekoladowy udający zupę, ale teraz muszę się przyznać - to jednak jest zupa;) Do tego bardzo smaczna. Inna niż jakakolwiek, którą wcześniej jadłem i chociażby dlatego warta spróbowania. Zupełnie na to nie wygląda, ale zaliczyłbym ją do kategorii słodko-kwaśnych. Czyli moich ulubionych. Zróbcie ją sobie - polecam!

Składniki:

  • 2 puszki czarnej fasoli (2 x 400 g)
  • 1 duża cebula
  • 1 zielona papryka 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 łyżka cukru muscovado
  • 2 łyżki octu cydrowego (lub innego winnego)
  • 1 łyżeczka soli
Wykonanie:

  • Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie.
  • Dodać czosnek roztarty z solą oraz pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć około 15 minut.
  • Dodać fasolę, bulion i cukier. Gotować na małym ogniu przez około 1 godzinę.
  • Na około 5 minut przed końcem gotowania dolać ocet.
  • Zdjąć z ognia i częściowo zmiksować - na tyle krótko, by około połowa fasoli pozostała cała.
  • Można podać z kleksem śmietany lub kulką ryżu. Posypaną pokrojonymi w drobną kosteczkę kolorową papryką i czerwoną cebulą.

2 komentarze:

  1. świetna zupa! na pewno spróbuję jej :)
    a jeśli chodzi o kolor, to jest piękny i daje spore pole dla wyobraźni, jakież to smaku może kryć w sobie ;)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Smak jest rzeczywiście inny niż mogłoby się wydawać. Po prostu trzeba spróbować:)

      Usuń