Kubańska zupa z czarnej fasoli.
Składniki:
- 2 puszki czarnej fasoli (2 x 400 g)
- 1 duża cebula
- 1 zielona papryka
- 1 ząbek czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 łyżka cukru muscovado
- 2 łyżki octu cydrowego (lub innego winnego)
- 1 łyżeczka soli
- Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie.
- Dodać czosnek roztarty z solą oraz pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć około 15 minut.
- Dodać fasolę, bulion i cukier. Gotować na małym ogniu przez około 1 godzinę.
- Na około 5 minut przed końcem gotowania dolać ocet.
- Zdjąć z ognia i częściowo zmiksować - na tyle krótko, by około połowa fasoli pozostała cała.
- Można podać z kleksem śmietany lub kulką ryżu. Posypaną pokrojonymi w drobną kosteczkę kolorową papryką i czerwoną cebulą.
świetna zupa! na pewno spróbuję jej :)
OdpowiedzUsuńa jeśli chodzi o kolor, to jest piękny i daje spore pole dla wyobraźni, jakież to smaku może kryć w sobie ;)))
Dziękuję:) Smak jest rzeczywiście inny niż mogłoby się wydawać. Po prostu trzeba spróbować:)
Usuń