piątek, 22 stycznia 2016

Gubbrora - sałatka z jajek i anchois.

szwedzka sałatka z jajek, egg anchovis salad
Szwedzka kuchnia jest bogata w dania zawierające ryby konserwowane solą. Ta słona sałatka z jajek z dodatkiem filecików anchois oraz pasty kawiorowej doskonale sprawdzi się jako imprezowy starter lub coś do podania o północy, kiedy przyjęcie się przedłuża. Nie ma co ukrywać, że najlepiej smakuje z zimnym piwem albo czymś mocniejszym - jak skandynawski akvavit. Oczywiście sałatka może się też sprawdzić w innych okolicznościach. Moja żona nie potrzebowała ani imprezy, ani wyskokowych napojów żeby zjeść całą miseczkę po powrocie z pracy;) Czyli jest dobre!

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 żółtka z jajek ugotowanych na twardo
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki pasty kawiorowej z tubki
  • 6 - 8 filecików anchois
  • pęczek koperku
  • pęczek pietruszki
  • pęczek szczypiorku
Wykonanie:

  • Jajka posiekać i wymieszać z zieleniną.
  • Pozostałe składniki zmiksować na gładki sos.
  • Wymieszać delikatnie całość i podawać na skandynawskim chrupkim pieczywie lub pumperniklu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz