Gubbrora - sałatka z jajek i anchois.
Szwedzka kuchnia jest bogata w dania zawierające ryby konserwowane solą. Ta słona sałatka z jajek z dodatkiem filecików anchois oraz pasty kawiorowej doskonale sprawdzi się jako imprezowy starter lub coś do podania o północy, kiedy przyjęcie się przedłuża. Nie ma co ukrywać, że najlepiej smakuje z zimnym piwem albo czymś mocniejszym - jak skandynawski akvavit. Oczywiście sałatka może się też sprawdzić w innych okolicznościach. Moja żona nie potrzebowała ani imprezy, ani wyskokowych napojów żeby zjeść całą miseczkę po powrocie z pracy;) Czyli jest dobre!
Składniki:
Składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 2 żółtka z jajek ugotowanych na twardo
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki pasty kawiorowej z tubki
- 6 - 8 filecików anchois
- pęczek koperku
- pęczek pietruszki
- pęczek szczypiorku
- Jajka posiekać i wymieszać z zieleniną.
- Pozostałe składniki zmiksować na gładki sos.
- Wymieszać delikatnie całość i podawać na skandynawskim chrupkim pieczywie lub pumperniklu.
Komentarze
Prześlij komentarz