Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem.
- 8-10 ziemniaków
- 450 g szpinaku (u mnie świeży)
- 2 duże marchewki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- tymianek
- oliwa
- masa jajeczna: 2 jajka, 3 łyżki kwaśnej śmietany, starty ser (u mnie cheddar)
Wykonanie:
- Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry. Szpinak podsmażyć, aż do odparowania płynu.
- Na drugiej patelni podsmażyć cebulę, czosnek i marchewkę, dusić przez chwilę.
- Spód naczynia do zapiekania posmarować oliwą, wyłożyć część ziemniaków, posypać przyprawami. Na ziemniaki wyłożyć cebulę z marchewką, na to znowu ziemniaki, posypać przyprawami. Kolejno wyłożyć szpinak, a na koniec trzecią warstwę ziemniaków, zalać masą jajeczną.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. godziny. Jeżeli wierzch będzie się zbyt szybko rumienił zmniejszyć temperaturę.
Komentarze
Prześlij komentarz