Joulutorttu - fińskie ciasteczka.

ciastka z marmoladą
W czasie wyrastania ciasta drożdżowego na norweskie bułki skoleboller, upiekłam bardzo szybkie i proste ciasteczka joulutorttu, tym razem z Finlandii. Wyglądem przypominają kwiaty i są naprawdę urocze. Moja śliwkowa marmolada niestety trochę "popłynęła", ale myślę że i tak cieszą oko. Ciasteczka są bardzo smaczne, tradycyjnie wypiekane w okresie świąt. Czasem mają też kształt wiatraka, ale wtedy podobno brak im poprawności politycznej.




Składniki:

  • ciasto francuskie gotowe (lub według tego przepisu)
  • marmolada śliwkowa 
  • cukier puder (do oprószenia)

Wykonanie:

  • Ciasto francuskie pokroić na kwadraty o wymiarach 5x5 cm. W każdym rogu zrobić nacięcie w kształcie litery L. Złapać za róg ciasta i umocować na środku ciasteczka. Tak samo postąpić z każdym rogiem. Powstanie nam wówczas kształt kwiatuszka.
  • Na środek wyłożyć marmoladę.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 225°C i piec ok. 10-15 minut, aż się zrumienią.
  • Wystudzone ciastka oprószyć cukrem pudrem.


Komentarze