Hasło tygodnia - warzywa strączkowe.
To będzie pierwsze hasło tygodnia, jakie zrealizujemy na życzenie Czytelnika naszego bloga. Nie ukrywam, że będzie to dla mnie wyzwanie. Przyrządzam kilka dań z warzywami strączkowymi, ale są to głównie potrawy jednogarnkowe. Mam zamiar spróbować czegoś nowego i nadzieję, że moje poszukiwania zostaną uwieńczone sukcesem :) Przygotowując posiłek z warzywami strączkowymi, należy pamiętać, że większość z nich trzeba wcześniej namoczyć w wodzie, najlepiej przez całą noc i najlepiej z dodatkiem sody oczyszczonej. Wodę, w której się moczyły wylewamy. Jeżeli podczas gotowania na powierzchni pojawi się piana, należy ją usunąć. Doprawiamy solą pod koniec gotowania. Warzywa strączkowe są cennym źródłem białka, błonnika, witamin i minerałów. Aby lepiej były trawione należy używać przypraw ułatwiających ten proces. No to "bierzmy tego byka za rogi" i do dzieła! :)
P. S.Tymczasem zapraszam na Maćka zupę z soczewicy.
P. S.Tymczasem zapraszam na Maćka zupę z soczewicy.
Komentarze
Prześlij komentarz