Egipska sałatka z bobu.
Wyobraźmy sobie tym razem, że jesteśmy w gwarnym, lokalnym barze w Aleksandrii. Gdzieś w bocznej uliczce od suku. Nie mamy wiele czasu, a chcemy zamówić coś smacznego, sycącego i zdecydowanie egipskiego. Przyglądamy się menu na ścianie, z którego nic nie rozumiemy. Zauważamy, że wąsaty gość obok nas pałaszuje kolorową sałatkę pachnącą miętą. Prosimy na migi o to samo. Sałatka z bobu okazuje się pyszna. To był świetny wybór.
A teraz przyrządźmy ją sami.
Składniki:
A teraz przyrządźmy ją sami.
- 200 g bobu (świeżego lub mrożonego)
- 3 jajka przepiórcze
- 6 pomidorków daktylowych lub cherry
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka suszonej mięty
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki soli
- Bób ugotować w osolonej wodzie około 15 - 20 minut, przelać na sitku zimną wodą i obrać.
- Wymieszać w dużej misce wszystkie składniki oprócz jajek.
- Przełożyć do docelowej miseczki i ułożyć na wierzchu połówki jajek.
- Podawać ze świeżym pieczywem.
Komentarze
Prześlij komentarz