Sjomans biff - wołowina po marynarsku.
Składniki:
- 1/2 kg wołowiny gulaszowej (delikatnie poprzerastanej, marmurkowej)
- 1 duża lub 2 małe cebule
- 300 ml ciemnego, łagodnego piwa
- 100 ml czerwonego wina
- 2 łyżki konfitury borówkowej lub żurawinowej
- 1 kostka lub bulionetka pieczeniowa
- 1 liść laurowy
- 3 ziarenka pieprzu
- 1 ziarenko ziela angielskiego
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- Wołowinę pokroić w około 3 cm kostkę.
- Do dużej miski wsypać mąkę i paprykę. Obtoczyć dokładnie kostki mięsa.
- Wołowinę obsmażyć na złoto. Nie przepełniać patelni! Mięso musi się szybko podsmażyć - nie udusić.
- Mięso przełożyć do garnka. Na tej samej patelni udusić do miękkości cebulę (pokrojoną w piórka i posoloną) i również przełożyć do garnka.
- Znów na tą samą patelnię wlać piwo oraz wino i gotować około 3 minut na dużym ogniu.
- Płyn przelać do garnka. Powinien przykrywać mięso. Dodać konfiturę, kostkę/bulionetkę i przyprawy.
- W wypadku wolnowara ustawić na low na 6 - 9 godzin lub high na 4 - 6 godzin.
- W wypadku garnka na kuchence ustawić na możliwie najniższą temperaturę, w której gulasz będzie się delikatnie gotował. Pilnować żeby nie przypalił się od spodu i sprawdzać miękkość.
- Podawać z ziemniakami, buraczkami i ogórkami. Pasują też gotowane marchewki.
Wygląda przepysznie aż zgłodniałem :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Smakuje też całkiem całkiem - polecam!
Usuń