piątek, 22 stycznia 2016

Fruktsoppa - szwedzka zupa owocowa.

zupa z jabłek i suszonych owoców, zimowa zupa owocowa
Przejrzałem mnóstwo skandynawskich przepisów na zupy i z pewnym zdziwieniem stwierdziłem, że duża ich część to dania owocowe. Zupę  rabarbarowo-waniliową oraz z jagodowo-cytrynową z pewnością zrobię latem! W odpowiednim czasie przyjdzie też kolej na klasyczną - różaną. Teraz pora na typowo zimową szwedzką zupę z owoców suszonych oraz jabłek i gruszek. Jest ona smaczna, szybka, rozgrzewająca i daje zastrzyk pozytywnej energii. Szczerze polecam! Tak sobie pomyślałem, że we współczesnych dziwnych czasach, to dorośli bardziej niż dzieci lubią zupy owocowe. Potwierdzacie, czy jestem w błędzie?

Składniki:

  • 3 jabłka
  • 2 gruszki
  • garść rodzynek
  • garść suszonych żurawin
  • garść posiekanych suszonych śliwek
  • 1 kawałek kory cynamonowej
  • 1 gwiazdka anyżu
  • sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
  • brązowy cukier
  • 1 litr wody
Wykonanie:

  • Jabłka i gruszki obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na ćwiartki.
  • Włożyć do garnka razem z suszonymi owocami, cynamonem oraz anyżem i zalać wodą.
  • Gotować na małym ogniu około 15 - 20 minut.
  • Garnek zdjąć z ognia i wyjąć jabłka i gruszki, a także przyprawy. 
  • Jabłka i gruszki miksować na gładkie puree i dodać z powrotem do garnka.
  • Dodać sok z pomarańczy i cukier do smaku (ale z umiarem;)).
  • Można podawać z płatkami migdałów i ulubionym rodzajem makaronu - krótkie wstążeczki, kokardki lub łazanki będą OK.

2 komentarze:

  1. czy rodzynki,żurawinę i śliwki miksujemy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tej wersji zupy suszone owoce pozostają w całości. Dodaje to trochę struktury. Oczywiście zawsze można zmiksować - będzie łatwiej, a kolor ciemniejszy.

      Usuń