Fruktsoppa - szwedzka zupa owocowa.
Przejrzałem mnóstwo skandynawskich przepisów na zupy i z pewnym zdziwieniem stwierdziłem, że duża ich część to dania owocowe. Zupę rabarbarowo-waniliową oraz z jagodowo-cytrynową z pewnością zrobię latem! W odpowiednim czasie przyjdzie też kolej na klasyczną - różaną. Teraz pora na typowo zimową szwedzką zupę z owoców suszonych oraz jabłek i gruszek. Jest ona smaczna, szybka, rozgrzewająca i daje zastrzyk pozytywnej energii. Szczerze polecam! Tak sobie pomyślałem, że we współczesnych dziwnych czasach, to dorośli bardziej niż dzieci lubią zupy owocowe. Potwierdzacie, czy jestem w błędzie?
Składniki:
Składniki:
- 3 jabłka
- 2 gruszki
- garść rodzynek
- garść suszonych żurawin
- garść posiekanych suszonych śliwek
- 1 kawałek kory cynamonowej
- 1 gwiazdka anyżu
- sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
- brązowy cukier
- 1 litr wody
- Jabłka i gruszki obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na ćwiartki.
- Włożyć do garnka razem z suszonymi owocami, cynamonem oraz anyżem i zalać wodą.
- Gotować na małym ogniu około 15 - 20 minut.
- Garnek zdjąć z ognia i wyjąć jabłka i gruszki, a także przyprawy.
- Jabłka i gruszki miksować na gładkie puree i dodać z powrotem do garnka.
- Dodać sok z pomarańczy i cukier do smaku (ale z umiarem;)).
- Można podawać z płatkami migdałów i ulubionym rodzajem makaronu - krótkie wstążeczki, kokardki lub łazanki będą OK.
czy rodzynki,żurawinę i śliwki miksujemy?
OdpowiedzUsuńW tej wersji zupy suszone owoce pozostają w całości. Dodaje to trochę struktury. Oczywiście zawsze można zmiksować - będzie łatwiej, a kolor ciemniejszy.
Usuń