Domowy makaron z łososiem i hummusem.
Niedziela minęła szybko, choć nie bardzo pracowicie. I tak powinno być! Niemniej jednak rodzina jeść musi i kilka chwil w kuchni spędziłam ;) Blender dzielnie walczył ze strączkowymi pastami, ale dał radę. W efekcie powstał "smalec" z fasoli i hummus. Pierwszym zajadałam się dziś w porze drugiego śniadania, a drugi smakowo urozmaicał nam wczorajszy obiad. Bardzo udane połączenie, polecam.
Składniki:
Makaron:
Składniki:
Makaron:
- 125 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy
- sól
Wykonanie:
- Składniki na ciasto połączyć ze sobą i zagnieść. Ciasto powinno być elastyczne.
- Cienko rozwałkować, następnie zwinąć w rulon i kroić na ok 5 mm paski. Rozwinąć.
- Gotować w osolonej wodzie przez kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Pozostałe:
- Łososia oczyścić, przyprawić i usmażyć na patelni, przygotować w piekarniku (według uznania).
- Ugotowany i odcedzony makaron przełożyć na głębszego naczynia, dodać hummus, wymieszać. Przełożyć na talerz.
- Na górę wyłożyć kawałki usmażonego łososia, posypać natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz