Zupa pomidorowa z soczewicą i ryżem jaśminowym.
Zupa pomidorowa w zupełnie innym wydaniu., bo z dodatkiem czerwonej soczewicy i ryżu jaśminowego. Zamiast natki pietruszki, drobno posiekana świeża kolendra. Danie bardzo aromatyczne i sycące. Można spróbować przemycić w ten sposób kontrowersyjne warzywo dzieciom. Moja próba niestety zakończyła się fiaskiem ;) Nie pozostaje nic innego, jak eksperymentować dalej w nadziei na lepsze noty :) Za to mężowi smakowało :)
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 marchewki
- 4 łyżki ryżu jaśminowego
- 8 łyżek czerwonej soczewicy
- 500 g passaty pomidorowej
- sól
- pieprz
- kumin rzymski
- sos sojowy
- sok z połowy limonki
Wykonanie:
- Marchewkę obrać i pokroić w kostkę.
- Marchew, soczewicę i ryż zalać bulionem, gotować do miękkości (ok. 30 minut).
- Dodać przecier pomidorowy, przyprawić do smaku.
- Przed podaniem posypać posiekaną kolendrą.
Komentarze
Prześlij komentarz