Zupa pomidorowa z soczewicą i ryżem jaśminowym.

zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa w zupełnie innym wydaniu., bo z dodatkiem czerwonej soczewicy i ryżu jaśminowego. Zamiast natki pietruszki, drobno posiekana świeża kolendra. Danie bardzo aromatyczne i sycące. Można spróbować przemycić w ten sposób kontrowersyjne warzywo dzieciom. Moja próba niestety zakończyła się fiaskiem ;) Nie pozostaje nic innego, jak eksperymentować dalej w nadziei na lepsze noty :) Za to mężowi smakowało :)



Składniki:

  • 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 marchewki 
  • 4 łyżki ryżu jaśminowego
  • 8 łyżek czerwonej soczewicy
  • 500 g passaty pomidorowej
  • sól
  • pieprz
  • kumin rzymski
  • sos sojowy
  • sok z połowy limonki

Wykonanie:

  • Marchewkę obrać i pokroić w kostkę.
  • Marchew, soczewicę i ryż zalać bulionem, gotować do miękkości (ok. 30 minut).
  • Dodać przecier pomidorowy, przyprawić do smaku.
  • Przed podaniem posypać posiekaną kolendrą.

Komentarze