środa, 20 stycznia 2016

Pinaatti lettuja - fińskie naleśniki ze szpinakiem i łososiem.


naleśniki ze szpinakiem
Połączenie szpinaku i łososia to jedno z moich ulubionych. Dlatego, kiedy trafiłam na przepis na to fińskie danie, od razu wiedziałam, że je przyrządzę. Potrzebujemy tylko kilku składników, parę chwil i gotowe :) Zresztą kuchnia skandynawska taka jest, prosta i szybka. Nie każdy przecież lubi poświęcać więcej czasu na gotowanie niż jest to konieczne. Nie podam proporcji na ciasto naleśnikowe, ponieważ zawsze działam intuicyjne, czyli na tzw. "oko".

Składniki:

Ciasto:
naleśniki ze szpinakiem
  • mleko
  • mąka pszenna
  • jajko
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • szpinak
  • 2 łyżki oleju

Nadzienie:

  • serek śmietankowy (np. Almette)
  • łosoś wędzony

Wykonanie:

  • Szpinak podsmażać tak długo, aż odparuje nadmiar wody. Składniki na ciasto połączyć w takiej proporcji, aby całość miała odpowiednią konsystencję, dodać posiekany szpinak. Smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni. Nie ma konieczności smarowania jej tłuszczem, ponieważ znajduję się on w cieście.
  • Usmażonego i lekko przestudzonego naleśnika smarować serkiem Almette, wyłożyć kilka plastrów łososia, zwinąć w rulon i gotowe. Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz