wtorek, 5 stycznia 2016

Tarta z kremem i brzoskwiniami.

tarta z bitą śmietanąDzisiaj tarta na słodko, na specjalne życzenie dzieci. I chyba im smakowało :) Deser to prawdziwa bomba kaloryczna, ale co tam, raz na jakiś czas można zaszaleć. Poza tym, jak mawia moja serdeczna koleżanka, przyjemności należy sobie dozować. Mały słodki trójkącik specjalnie nie wpłynie na odczyt naszego nielubianego łazienkowego lokatora ;) Ciasto to krem z bitej śmietany i serka mascarpone na kruchym spodzie, z brzoskwiniami i prażonymi migdałami. Smaczne, słodkie, latem świetnie pasowałyby maliny lub truskawki. Polecam.
 

Składniki:
tarta z kremem i brzoskwiniami
Spód:

  • 225 g mąki pszennej krupczatki
  • 150 g masła
  • 75 g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki zimnej wody 

Krem:

  • 250 g śmietany 36 % 
  • 125 g serka mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru 

Na wierzch:

  • brzoskwinie z puszki
  • płatki migdałów

Wykonanie: 

  • Składniki na ciasto szybko zagnieść. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Przełożyć do formy na tartę wysmarowanej tłuszczem, następnie ponownie wstawić do lodówki na 20 minut.
  • Aby ciasto nie urosło zbytnio należy przed włożeniem do piekarnika nakłuć je widelcem oraz  przykryć papierem do pieczenia, na który równomiernie trzeba rozłożyć obciążenie (np. suchą fasolę).
  • Nagrzać piekarnik do 180°C i piec 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie (fasolę) i piec jeszcze 15 minut, aż się zrumieni.
  • Ubić wcześniej schłodzoną śmietanę, dodać cukier i serek mascarpone, połączyć. Wyłożyć na wystudzony spód. 
  • Brzoskwinie pokroić cienko w plastry, wyłożyć na krem.
  • Na patelni podprażyć płatki migdałów. Wystudzone posypać po wierzchu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz