Tarta z kremem i brzoskwiniami.
Składniki:
Spód:
- 225 g mąki pszennej krupczatki
- 150 g masła
- 75 g drobnego cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki zimnej wody
Krem:
- 250 g śmietany 36 %
- 125 g serka mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
Na wierzch:
- brzoskwinie z puszki
- płatki migdałów
Wykonanie:
- Składniki na ciasto szybko zagnieść. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Przełożyć do formy na tartę wysmarowanej tłuszczem, następnie ponownie wstawić do lodówki na 20 minut.
- Aby ciasto nie urosło zbytnio należy przed włożeniem do piekarnika nakłuć je widelcem oraz przykryć papierem do pieczenia, na który równomiernie trzeba rozłożyć obciążenie (np. suchą fasolę).
- Nagrzać piekarnik do 180°C i piec 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie (fasolę) i piec jeszcze 15 minut, aż się zrumieni.
- Ubić wcześniej schłodzoną śmietanę, dodać cukier i serek mascarpone, połączyć. Wyłożyć na wystudzony spód.
- Brzoskwinie pokroić cienko w plastry, wyłożyć na krem.
- Na patelni podprażyć płatki migdałów. Wystudzone posypać po wierzchu.
Komentarze
Prześlij komentarz