Skoleboller - norweskie bułeczki z budyniem.
Skoleboller, czyli szkolne bułeczki z budyniem, polukrowane i posypane wiórkami kokosowymi rodem z Norwegii, ale obecne również w innych obszarach Skandynawii. Różnią się od znanych nam drożdżówek dodatkiem kardamonu. Budyń przygotowałam sama, bo taki wydaje mi się najlepszy, ale można spokojnie użyć tego z paczki. Natomiast do lukru dodałam soku z cytryny, aby trochę przełamać słodki smak. Lubię wypieki z ciasta drożdżowego, ale dla mnie najlepsze są tego dnia, w którym zostały przyrządzone. Dzisiaj były słodkim ukojeniem na kiepski początek zimowego dnia. Polecam :)
Składniki:
Składniki:
- 250 ml mleka
- 500 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży lub 13 g suchych
- 70 g masła (roztopionego)
- 70 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 1 i 1/2 łyżeczki kardamonu
- budyń waniliowy z paczki lub domowy według tego przepisu (kawę zastępujemy ziarnami wanilii)
- wiórki kokosowe (do posypania wierzchu)
- lukier (cukier puder, sok z cytryny)
Wykonanie:
- Połączyć suche składniki. Jeżeli używamy drożdży świeżych to zrobić najpierw rozczyn. Jeżeli stosujemy suche to dodajemy je do suchych składników, a mleko lekko podgrzewamy.
- Do wyrośniętego rozczynu dodać roztopione masło i roztrzepane jajko.
- Suche składniki połączyć z mokrymi. Wyrobić dobrze ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na porcje i uformować kule. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między bułkami odstępy. Znowu pozostawić do wyrośnięcia.
- W każdej wyrośniętej bułce zrobić wgłębienie, dociskając np. dnem szklanki. Powstałe zagłębienie wypełnić budyniem.
- Wstawić do piekarnika i piec ok. 15-20 minut w temperaturze 190°C.
- Upieczone bułki polukrować i od razu posypać wiórkami kokosowymi.
Komentarze
Prześlij komentarz