wtorek, 19 stycznia 2016

Skoleboller - norweskie bułeczki z budyniem.

drożdżówki z budyniem
Skoleboller, czyli szkolne bułeczki z budyniem, polukrowane i posypane wiórkami kokosowymi rodem z Norwegii, ale obecne również w innych obszarach Skandynawii. Różnią się od znanych nam drożdżówek dodatkiem kardamonu. Budyń przygotowałam sama, bo taki wydaje mi się najlepszy, ale można spokojnie użyć tego z paczki. Natomiast do lukru dodałam soku z cytryny, aby trochę przełamać słodki smak. Lubię wypieki z ciasta drożdżowego, ale dla mnie najlepsze są tego dnia, w którym zostały przyrządzone. Dzisiaj były słodkim ukojeniem na kiepski początek zimowego dnia. Polecam :)


Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży lub 13 g suchych
  • 70 g masła (roztopionego)
  • 70 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1 i 1/2 łyżeczki kardamonu
  • budyń waniliowy z paczki lub domowy według tego przepisu (kawę zastępujemy ziarnami wanilii)
  • wiórki kokosowe (do posypania wierzchu)
  • lukier (cukier puder, sok z cytryny)

Wykonanie:

  • Połączyć suche składniki. Jeżeli używamy drożdży świeżych to zrobić najpierw rozczyn. Jeżeli stosujemy suche to dodajemy je do suchych składników, a mleko lekko podgrzewamy. 
  • Do wyrośniętego rozczynu dodać roztopione masło i roztrzepane jajko.
  • Suche składniki połączyć z mokrymi. Wyrobić dobrze ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości.
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na porcje i uformować kule. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między bułkami odstępy. Znowu pozostawić do wyrośnięcia.
  • W każdej wyrośniętej bułce zrobić wgłębienie, dociskając np. dnem szklanki. Powstałe zagłębienie wypełnić budyniem.
  • Wstawić do piekarnika i piec ok. 15-20 minut w temperaturze 190°C. 
  • Upieczone bułki polukrować i od razu posypać wiórkami kokosowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz