piątek, 1 stycznia 2016

Es alpukat.

koktajl z avocado i kawy, koktajl z syropem kawowym
All is quiet on New Year's Day... Zatem trzeba na palcach zakraść się do kuchni, odnaleźć w szafkach kilka składników (nie stukać drzwiczkami na litość boską!), magicznym sposobem wyciszyć blender... i już:) Aha! Trzeba jeszcze regularnie czytać nasz blog i mieć przygotowany kawowy syrop Marzeny! To koniecznie;) Jak już wszystko znajdziemy, zmiksujemy i nalejemy do ulubionej szklanki, to siądźmy sobie gdzieś wygodnie i zapatrzmy się na uśpiony noworocznie świat. Postanówmy nie robić żadnych postanowień! Oprócz jednego: na każdego spotkanego w tym nowym roku człowieka spróbujmy spojrzeć z uśmiechem. I tyle! Kawowy początek dnia to codzienność, prawda? Jednak wierzę, że ta jego egzotyczna wersja pozwoli nam jeszcze szerzej otworzyć oczy (i serca) na jaśniejszą stronę mocy. Spróbujcie mojej wersji indonezyjskiego es alpukat lub wymyślcie swoją;)

Składniki:

  • 1/2 avocado
  • sok z 1/2 limonki
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 50 ml syropu kawowego lub ostudzonego espresso
Wykonanie:

  • Wszystkie składniki oprócz kawy zblendować i przelać do szklanki.
  • Polać syropem kawowym i delikatnie potrząsnąć by mógł przeniknąć wgłąb.
  • Cieszyć się smakiem:)


4 komentarze:

  1. Zrobiłam i było super, ale nie wyszło mi takie ładne niestety. :(
    http://files.tinypic.pl/i/00745/8rnf5evji5u8.jpg

    OdpowiedzUsuń
  2. 1. Fajnie, że było dobre!
    2. Wygląda świetnie (choć inaczej).
    3. Ja swojego nie mieszam, tylko delikatnie stukam szklanką, a syrop zaczyna powoli spływać po wewnętrznej powierzchni szklanki.
    4. Kontrola naziemna pozdrawia i dziękuje;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka fajna narracja tego bloga!
    Deser brzmi (i wygląda) przepyszne, na pewno spróbuję go zrobić ^^ Jest prosty, więc chyba nie uda mi się niczego popsuć.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak fajnie, że wreszcie ktoś zauważył istotę rzeczy! Dziękujemy!

      Usuń