Fajita z czarną fasolą i grzybami.
Składniki:
- 4 tortille
- 200 g czarnej fasoli z puszki
- 150 g boczniaków
- 1 mała cebula
- 150 g przecieru pomidorowego
- garść roszponki lub młodego szpinaku
- 2 łyżki pasty paprykowej (np. węgierskiej piros arany)
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1/2 avocado
- 1/2 pęczka kolendry lub pietruszki
- 1 dymka
- sok z 1 limonki
- 1 łyżka cukru pudru
- sól
- W rondelku wymieszać przecier, pastę paprykową, brązowy cukier i szczyptę soli.
- Podgrzewać na małym ogniu do zgęstnienia (około 15 minut).
- Avocado obrać i pokroić w grubą kostkę. Wymieszać z posiekaną natką, również posiekaną dymką, sokiem z limonki i cukrem pudrem.
- Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie.
- Dodać pokrojone w paski boczniaki, szczyptę soli i smażyć około 15 minut na średnim ogniu.
- Pod koniec smażenia dodać odsączoną i przepłukaną fasolkę.
- Tortille podgrzać i układać na nich (na środku) warstwami: sos, roszponkę, boczniaki z fasolką, salsę z avocado.
- Zwinąć i podawać.
Komentarze
Prześlij komentarz