Risotto z ciecierzycą i grzybami.


risotto z grzybamiAle się z Ciebie, drogi Maćku, zrobił podróżnik! I jeszcze te sugestywne opisy :) Nic tylko zamknąć oczy i dać się ponieść wyobraźni. To może tym razem udamy się do Włoch i skosztujemy pysznego risotto, siedząc sobie gdzieś nad brzegiem morza, skąpani w promieniach słońca, najlepiej w miłym towarzystwie ;) Można też w domowym zaciszu, tak jak my dzisiaj. Przygotowałam risotto z ciecierzycą oraz grzybami - pieczarkami i suszonymi borowikami. Dodałam łyżkę hummusu, przez co danie zyskało aksamitną konsystencję. Całkiem fajna potrawa mi wyszła, polecam :)

P.S. Kolor Twojej zupy z czarnej fasoli mnie nie przestraszył, raczej zadziwił :)

Składniki:

  • 3/4 szkl. ryżu Arborio
  • 100 g ugotowanej ciecierzycy
  • 100 g pieczarek
  • suszone borowiki (kilka sztuk)
  • bulion
  • 1 łyżka hummusu
  • cebula
  • papryka chili
  • sól
  • oliwa

Wykonanie:

  • Grzyby suszone namoczyć (wodę wykorzystać, mieszając ją z bulionem).
  • Na patelni rozgrzać oliwę, drobno posiekać cebulę, paprykę chili, podsmażyć, dodać pokrojone w kostkę pieczarki i borowiki..
  • Dodać ryż, chwilę podsmażać. Dolać bulion, gotować aż ryż wchłonie płyn. Znowu dolać bulion. Czynność powtarzać do momentu aż ryż będzie miękki. Dodać ugotowaną ciecierzycę.
  • Dodać hummus, wymieszać, doprawić do smaku.
  • Podawać ze startym parmezanem.

Komentarze