Risotto z ciecierzycą i grzybami.
Ale się z Ciebie, drogi Maćku, zrobił podróżnik! I jeszcze te sugestywne opisy :) Nic tylko zamknąć oczy i dać się ponieść wyobraźni. To może tym razem udamy się do Włoch i skosztujemy pysznego risotto, siedząc sobie gdzieś nad brzegiem morza, skąpani w promieniach słońca, najlepiej w miłym towarzystwie ;) Można też w domowym zaciszu, tak jak my dzisiaj. Przygotowałam risotto z ciecierzycą oraz grzybami - pieczarkami i suszonymi borowikami. Dodałam łyżkę hummusu, przez co danie zyskało aksamitną konsystencję. Całkiem fajna potrawa mi wyszła, polecam :)
P.S. Kolor Twojej zupy z czarnej fasoli mnie nie przestraszył, raczej zadziwił :)
Składniki:
- 3/4 szkl. ryżu Arborio
- 100 g ugotowanej ciecierzycy
- 100 g pieczarek
- suszone borowiki (kilka sztuk)
- bulion
- 1 łyżka hummusu
- cebula
- papryka chili
- sól
- oliwa
Wykonanie:
- Grzyby suszone namoczyć (wodę wykorzystać, mieszając ją z bulionem).
- Na patelni rozgrzać oliwę, drobno posiekać cebulę, paprykę chili, podsmażyć, dodać pokrojone w kostkę pieczarki i borowiki..
- Dodać ryż, chwilę podsmażać. Dolać bulion, gotować aż ryż wchłonie płyn. Znowu dolać bulion. Czynność powtarzać do momentu aż ryż będzie miękki. Dodać ugotowaną ciecierzycę.
- Dodać hummus, wymieszać, doprawić do smaku.
- Podawać ze startym parmezanem.
Komentarze
Prześlij komentarz