Tarta sernikowa z malinami.
Tym razem tarta na słodko. Podejrzenia Maćka się sprawdziły ;) No cóż, jakoś mnie tak ciągnie na słodką stronę mocy :) Połączyłam kruche ciasto z sernikiem i malinami, dzięki którym deser jest lekko kwaskowy w smaku. Całość nie wymaga wielkiego nakładu pracy. A zwłaszcza jeśli się ma takich pomocników jak ja. Otóż malinowa kompozycja to dzieło moich dzieci :) W słodkim cieście kruchym stosuje się proporcję 3:2:1, odpowiednio mąka, masło i cukier. Polecam!
Składniki:
Spód:
Masa serowa:
Wykonanie:
Składniki:
Spód:
- 225 g mąki pszennej krupczatki
- 150 g masła
- 75 g drobnego cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki zimnej wody
Masa serowa:
- 750 g twarogu (dwukrotnie mielony lub wiaderkowy dobrej jakości)
- 2 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- maliny (mrożone)
Wykonanie:
- Składniki na ciasto szybko zagnieść. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Przełożyć do formy na tartę, następnie ponownie wstawić do lodówki na 20 minut.
- Aby ciasto nie urosło zbytnio należy przed włożeniem do piekarnika nakłuć je widelcem oraz przykryć papierem do pieczenia, na który równomiernie trzeba rozłożyć obciążenie (np. suchą fasolę).
- Nagrzać piekarnik do 180°C i piec 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie (fasolę) i piec jeszcze 10 minut.
- Składniki na sernik połączyć ze sobą.
- Na podpieczony spód wlać masę serową. Maliny rozłożyć po wierzchu (nie rozmrażając ich wcześniej).
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec ok. 40 minut, aż wierzch ciasta będzie ścięty.
- Wystudzić i schłodzić w lodówce.
Marzenie ... Marzenko, mamy jakąś szansą na degustację marzenia :) Jesteś wspaniała, zaimponowałaś mi samodzielnym zrobieniem ciasta francuskiego, zapisuję się do CIebie na wiosenny kurs - 0 ile go otworzysz. Pozdrawiam Beata
OdpowiedzUsuńPS każdy dzień zaczynam od poczytania coście tym razem pogotowali :)
Dziękuję za miłe słowa, na pewno jakaś degustacja będzie :-)
OdpowiedzUsuń