poniedziałek, 25 stycznia 2016

Musaka - grecka zapiekanka.


Udało się, oto moja musaka :) W zasadzie pozostało już po niej tylko wspomnienie, także mogę przypuszczać, że była smaczna. Następnym razem jednak wierzch posypię większą ilością startego sera, bo według mnie było go za mało.  Myślę, że zapiekankami podobnie jak z tartami, pomysłów i kombinacji może być nieskończenie wiele. Wszystko zależy od naszej kreatywności. Polecam i już myślę o następnej zapiekance :)





Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego (jagnięcina, wołowe lub mieszane)
  • 1 nieduża cukinia
  • 1 nieduży bakłażan
  • 3-4 ziemniaki
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól 
  • pieprz 
  • oliwa

Sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • szklanka mleka
  • sól 
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • jajko
  • starty parmezan

Wykonanie:

  • Cukinię i bakłażana umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć kolejno warzywa. Usmażone odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  • Na drugiej patelni podsmażyć mięso mielone, dodać posiekaną cebulę i czosnek. Dusić przez chwilę, dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku.
  • W rondlu przygotować sos beszamelowy. Rozgrzać masło, dodać mąkę i przesmażyć na złoty kolor. Następnie dodać mleko cały czas mieszając. Doprawić solą i gałką muszkatołową. Pod koniec dodać jajko, energicznie mieszając.
  • W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: ziemniaki, cukinia, bakłażan, mięso, ziemniaki, cukinia, bakłażan, mięso. Całość zalać sosem beszamelowym i posypać startym serem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 30 minut.



















1 komentarz:

  1. Musakę bardzo lubię i często przyrządzam w okresie letnio-jesiennym tzn. wtedy, kiedy wszystkie warzywa są naprawdę smaczne, bo to ich naturalna pora wzrostu. Pozdrawiam, Wasza Wierna Fanka:)

    OdpowiedzUsuń