poniedziałek, 18 stycznia 2016

Rodgrod - kisiel z czerwonych owoców.

duński sos z czerwonych owoców, kisiel z owoców leśnych
Rodgrod med flode, czyli sos z czerwonych owoców ze śmietaną. Ja użyłem słowa kisiel, bo chyba tak w naszym kraju się tego typu rzecz kojarzy. Jak by nie było, jest to duński przysmak, a nawet (jak niektórzy twierdzą) tamtejszy deser narodowy. Pamiętam jak kiedyś pojawiła się w Polsce sieć norweskich sklepów rema1000, a w niej właśnie ten deser w kartonikach. To nic dziwnego, bo przecież Norwegia jest bardzo bliska kulturowo Danii. Kisiel z czerwonych owoców ma mocny, intensywny smak. Jest bardzo słodko-kwaśny i nie każdy zostanie jego amatorem (Rafał - pozdrawiam:)). Osobiście lubię takie zdecydowane wrażenia na podniebieniu i jestem skłonny przyłączyć się do Duńczyków w ich uwielbieniu tego deseru. Uważam, że dobrym pomysłem jest dodanie do sosu słodkiej śmietanki (nie ubitej). Po delikatnym wymieszaniu całość nabierze delikatności i aksamitności. Zharmonizuje się;)

Składniki:

  • 750 g mrożonych owoców leśnych lub świeże owoce latem
  • 200 ml wody
  • 3 łyżki cukru
  • 2 - 3 łyżki skrobi
  • 100 ml zimnej wody
Wykonanie:

  • Owoce zalać w garnku wodą i gotować około 5 minut.
  • Przetrzeć dokładnie przez sitko do drugiego garnka i znowu doprowadzić do wrzenia.
  • Skrobię rozprowadzić dokładnie z wodą i wlać cienkim strumieniem do gotującego się sosu owocowego. Mieszać przy tym intensywnie.
  • Gotować jeszcze około 1 minutę wciąż mieszając.
  • Przelać do salaterek i schłodzić.
  • Podawać ze słodką śmietanką. Można również posypać cukrem i/lub prażonymi płatkami migdałowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz