Tarta Tatin z gruszkami w winie.
Składniki:
(ciasto)
- 400 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 40 g cukru
- 2 żółtka
- 5 łyżek wody
- 5 dużych gruszek (konferencji)
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
- 200 ml wina na grzańca
- 2 łyżki cukru
- Przygotować ciasto.
- Do przesianej mąki dodać pokrojone w kostkę masło (w temperaturze pokojowej), cukier i żółtka.
- Miksować dodając wodę aż masa zacznie oddzielać się od ścianek miski.
- Zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki na 1 godzinę.
- Rozwałkować na okrągły placek nieco większy od formy na tartę.
- Przygotować nadzienie.
- Masło rozpuścić w rondelku i wylać na spód formy.
- Posypać równomiernie 2 łyżkami cukru, ułożyć warstwę gruszek (obranych i przepołowionych) i posypać jeszcze 1 łyżką cukru.
- Wsadzić na górną półkę piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (termoobieg) i piec około 10 minut.
- Wyjąć i przestudzić.
- Nałożyć ciasto na wierzch. Nadmiar ciasta wcisnąć pomiędzy owoce a brzeg formy. Pośrodku zrobić niewielki otwór.
- Wsadzić ciasto na dolną półkę piekarnika i piec około 25 minut.
- Po wyjęciu pozwolić ciastu 5 minut odpocząć.
- Przesunąć nożem po wewnętrznej stronie formy pomagając oddzielić się od niej tarcie.
- Przykryć górę talerzem, na którym będziemy podawać i delikatnie odwrócić - tarta powinna bez problemu wyjść!
- Przygotować polewę.
- Wino i cukier redukować na małym ogniu do uzyskania 1/4 objętości. Ostudzić.
- Syropem winnym (najlepiej zrobionym już wcześniej) polać równomiernie tartę.
- Podawać na ciepło z bitą śmietaną lub lodami.
Komentarze
Prześlij komentarz