Tarta Tatin z gruszkami w winie.


tarta tatin z gruszkami, tarta gruszkowa, odwrócona tarta przepis
Tarta Tatin pochodzi z Francji, gdzie powstała na przełomie XIX i XX wieku, wykonana po raz pierwszy przez panią Stephanie Tatin.  Jak dla mnie, wydaje się być ona bliską krewniaczką typowego i popularnego amerykańskiego przysmaku - apple pie. Generalnie jest to tarta odwrócona, w której najpierw przygotowuje się nadzienie, a później przykrywa je ciastem. W klasycznej wersji owocami powinny być jabłka karmelizowane w maśle i cukrze. Wraz ze wzrostem  popularności tarty na świecie przepis zaczął być interpretowany nieco bardziej dowolnie. Moja wersja zawiera gruszki z zalewy winnej (i jedną świeżą) i niesie ze sobą jeszcze nieco tego grudniowego, świątecznego klimatu... Oczywiście wiem, że nie zawsze w kuchennym kredensie da się odnaleźć słoik gruszek w winie;) Dlatego proponuję użyć zwykłych świeżych owoców - tak będzie bardzo dobrze!
Składniki:

(ciasto)

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g masła 
  • 40 g cukru
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek wody
(nadzienie)

  • 5 dużych gruszek (konferencji)
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
(polewa)
  • 200 ml wina na grzańca
  • 2 łyżki cukru
Wykonanie:

  • Przygotować ciasto.
  • Do przesianej mąki dodać pokrojone w kostkę masło (w temperaturze pokojowej), cukier i żółtka. 
  • Miksować dodając wodę aż masa zacznie oddzielać się od ścianek miski. 
  • Zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki na 1 godzinę.
  • Rozwałkować na okrągły placek nieco większy od formy na tartę.
  • Przygotować nadzienie.
  • Masło rozpuścić w rondelku i wylać na spód formy.
  • Posypać równomiernie 2 łyżkami cukru, ułożyć warstwę gruszek (obranych i przepołowionych) i posypać jeszcze 1 łyżką cukru.
  • Wsadzić na górną półkę piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (termoobieg) i piec około 10 minut.
  • Wyjąć i przestudzić.
  • Nałożyć ciasto na wierzch. Nadmiar ciasta wcisnąć pomiędzy owoce a brzeg formy. Pośrodku zrobić niewielki otwór.
  • Wsadzić ciasto na dolną półkę piekarnika i piec około 25 minut.
  • Po wyjęciu pozwolić ciastu 5 minut odpocząć.
  • Przesunąć nożem po wewnętrznej stronie formy pomagając oddzielić się od niej tarcie.
  • Przykryć górę talerzem, na którym będziemy podawać i delikatnie odwrócić - tarta powinna bez problemu wyjść!
  • Przygotować polewę.
  • Wino i cukier redukować na małym ogniu do uzyskania 1/4 objętości. Ostudzić.
  • Syropem winnym (najlepiej zrobionym już wcześniej) polać równomiernie tartę.
  • Podawać na ciepło z bitą śmietaną lub lodami.

Komentarze