poniedziałek, 18 stycznia 2016

Pressgurka - sałatka ogórkowa.

szwedzka sałatka z ogórków, ogórki odciskane
Mizerię potrafi zrobić każdy i to w dwie minuty, prawda? Nie zawsze smakuje tak samo, bo to kwestia  gatunku ogórków i ich doprawienia, ale idea jest jasna. Dla mnie to jest taka szwedzka mizeria bez śmietany. Nie znam szwedzkiego oprócz kilku słów, ale na ile zrozumiałem skandynawski przepis, jest to wersja sałatki ogórkowej, którą wkłada się do słoików na zimę.
No cóż, u mnie poszła prosto na stół by towarzyszyć wołowinie po marynarsku. Z biksemad Marzeny też na pewno stworzyłaby zgraną parę. Pamiętajcie - smak ma być zdecydowanie słodko-kwaśny!

Składniki:

  • 1 długi ogórek
  • 1 pęczek koperku
  • 3 łyżki octu 
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 szczypty soli
  • 1 szczypta białego pieprzu
Wykonanie:

  • Ogórek obrać (lub nie), pokroić na bardzo cienkie plasterki i podzielić na 3 części.
  • Ułożyć 1/3 plasterków w jednej warstwie w misce lub na talerzu, posolić i przycisnąć drugim talerzem/miską.
  • Po 5 minutach odlać sok, który się wydzielił.
  • Operację powtórzyć dwukrotnie z resztą ogórków.
  • Ocet, cukier, sól i pieprz wymieszać i połączyć z ogórkami. 
  • Dodać posiekany koperek i wymieszać całość.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz