Zapiekanka z kaszy jaglanej, jabłek i gruszek.
Czy można zrobić zapiekankę w wersji słodkiej? Oczywiście. I nawet kasza jaglana zaczyna smakować :) Danie wyglądem przypomina drożdżówkę, w głównej mierze przez dodatek kruszonki, ale w smaku jest całkiem inne. Do spodu z kaszy jaglanej dodałam wanilię, owoce posypałam cynamonem, a wierzch dużą ilością kruszonki (specjalnie dla mojej córki). Wszystkie smaki harmonijnie ze sobą współgrają, tworząc apetyczny deser.
Składniki:
Spód:
Warstwa owocowa:
Kruszonka:
Wykonanie:
Składniki:
Spód:
- 1 szkl. kaszy jaglanej
- 2 szkl. mleka
- 2 łyżki cukru (dałam trzcinowy)
- ziarna z jednej laski wanilii
- jajko
Warstwa owocowa:
- 2 jabłka
- 2 gruszki
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1-2 łyżki cukru (dałam trzcinowy)
Kruszonka:
- 100 g masła
- 100 g mąki pszennej
- 100 g cukru
Wykonanie:
- Kaszę przepłukać, wsypać do garnka, zalać mlekiem, dodać cukier, ziarna wanilii. Gotować przez 25 minut. Kasza wchłonie cały płyn. Gdy ostygnie dodać jajko i wymieszać.
- Kaszę przełożyć do naczynia do zapiekania wysmarowanego masłem, równomiernie rozprowadzić. Owoce obrać umyć, pokroić w cienkie plastry i rozłożyć na kaszy, następnie posypać cynamonem i cukrem.
- Zrobić kruszonkę i posypać wierzch zapiekanki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec ok. 45 minut.
Zapiekankę powyższą przetestowałam na sobie i rodzinie, bardzo smaczna i pożywna (dla mnie i męża), córki nie zaakceptowały kaszy chociaż moim zdaniem właśnie w tej formie jest smaczna.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam:)