Tarta z brokułami, ziemniakami i cheddarem.
Składniki:
- ciasto francuskie
- 1 brokuł
- 4 średnie ziemniaki
- 1 mała czerwona cebula
- 150 g cheddara
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- 5 jajek
- 150 ml śmietanki 30%
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- Przygotować składniki nadzienia.
- Ziemniaki obrać, pokroić w 2 cm kostkę i gotować około 10 minut. Następnie przelać zimną wodą.
- Brokuła podzielić na różyczki i gotować 5 minut. Także przelać na sitku zimną wodą.
- Ser zetrzeć, a cebulkę drobno posiekać.
- Formę dokładnie wysmarować oliwą i wyłożyć ciastem, robiąc w nim dużo dziurek.
- Wstawić na około 7 - 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (termoobieg). Gdy spód zacznie się unosić - szybko wyjąć.
- Ułożyć gęsto składniki nadzienia. Posypać serem wciskając go pomiędzy brokuły i ziemniaki.
- Dodać tymianek i majeranek.
- Zalać jajkami zmiksowanymi ze śmietanką i szczyptą soli i pieprzu.
- Wstawić z powrotem do piekarnika i piec około 20 minut. Sprawdzić patyczkiem czy środek jest ścięty.
- Po wyjęciu odczekać minimum 10 minut przed podaniem.
Komentarze
Prześlij komentarz