niedziela, 3 stycznia 2016

Tarta z brokułami, ziemniakami i cheddarem.

tarta brokułowa, quiche brokułowy, kisz brokułowy
Cóż to był za mroźny dzień (oczywiście na zewnątrz, nie w sercach). A jaki udany! Nie tylko powstały kolejne tarty, ale też połączone siły blogerskich rodzin ubrały w lesie choinkę dla zwierząt. Właśnie tak! To była bardzo fajna wyprawa i nawet nic sobie nie odmroziliśmy;) Moja tarta, choć została zjedzona w porze drugiego śniadania, to jest właściwie obiadem zamkniętym w innej formie. Brokuły i ziemniaki kojarzą mi się właśnie bardzo obiadowo, a gdyby dodać jeszcze kurczaka jak Marzena w jej daniu, to mielibyśmy pełen zestaw. Oczywiście tarcie w takiej  wegetariańskiej formie absolutnie nic nie brakuje! Placek jest bardzo pożywny, smak dzięki serowi i ziołom ma zdecydowany i na taki zimowy dzień był jak znalazł. Wcale nie często jestem w 100% zadowolony ze smaku swoich potraw. Tym razem byłem:) No dobrze, a kto odgadł muzyczną inspirację do hasła tygodnia? Hm? Czy ktoś tam powiedział  The Cure? Dobrze! Kiss me, kiss me, kiss me to świetna, klasyczna płyta. Pełno na niej przebojów, ale gdybym miał teraz czegoś z niej posłuchać, byłoby to to.



Składniki:

  • ciasto francuskie
  • 1 brokuł
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 mała czerwona cebula
  • 150 g  cheddara
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 5 jajek
  • 150 ml śmietanki 30%
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:

  • Przygotować składniki nadzienia. 
  • Ziemniaki obrać, pokroić w 2 cm kostkę i gotować około 10 minut. Następnie przelać zimną wodą.
  • Brokuła podzielić na różyczki i gotować 5 minut. Także przelać na sitku zimną wodą.
  • Ser zetrzeć, a cebulkę drobno posiekać.
  • Formę dokładnie wysmarować oliwą i wyłożyć ciastem, robiąc w nim dużo dziurek.
  • Wstawić na około 7 - 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (termoobieg). Gdy spód zacznie się unosić - szybko wyjąć.
  • Ułożyć gęsto składniki nadzienia. Posypać serem wciskając go pomiędzy brokuły i ziemniaki. 
  • Dodać tymianek i majeranek.
  • Zalać jajkami zmiksowanymi ze śmietanką i szczyptą soli i  pieprzu.
  • Wstawić z powrotem do piekarnika i piec około 20 minut. Sprawdzić patyczkiem czy środek jest ścięty.
  • Po wyjęciu odczekać minimum 10 minut przed podaniem.


                                                   




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz