Tarta z szynką parmeńską i mozzarellą.
Składniki:
- ciasto francuskie (przepis znajdziecie tu)
- szynka parmeńska (lub inna tego typu)
- pomidorki koktajlowe
- mozzarella
- bazylia świeża
- papryka chili
- 2 jajka
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
Wykonanie:
- Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Przełożyć do formy na tartę, następnie ponownie wstawić do lodówki na 20 minut.
- Aby ciasto nie urosło zbytnio należy przed włożeniem do piekarnika nakłuć je widelcem oraz przykryć papierem do pieczenia, na który równomiernie trzeba rozłożyć obciążenie (np. suchą fasolę).
- Nagrzać piekarnik do 180°C i piec 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie (fasolę) i piec jeszcze 15-20 minut.
- Na podpieczonym spodzie ułożyć szynkę, przykryć masą jajeczną (jajka, śmietana), na to wyłożyć listki bazylii, połówki pomidorków koktajlowych, mozzarellę i posiekaną paprykę chili.
- Piec jeszcze przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Marzenko podziwiam Was za pyszności, które przygotowujecie i za Wasze tempo,ja nie nadążam czytać, a co mówić gotować, ale mobilizujecie mnie do sięgania po nowe przepisy i gotowania. Szkoda, że nie można kosztować tego co opisujecie i prezentujecie na zdjęciach. Pozdrawiam i trzymam kciuki. Testerka niektórych Twoich pyszności:)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda! Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :-)
Usuń