wtorek, 5 stycznia 2016

Tarta z szynką parmeńską i mozzarellą.

Włoskie smaki na francuskim cieście, już po raz drugi w tym tygodniu. Maciek przygotował tartaletki w stylu caprese, u mnie dodatkowym składnikiem jest szynka parmeńska. Każda z tych wersji jest smaczna i godna uwagi. Przygotujecie je z łatwością, a zadowolenie domowników lub niespodziewanych gości gwarantowane. Jest jeszcze jeden powód, dla którego mój wybór był właśnie taki. Pamiętacie jak Maciej pisał kilka postów wcześniej o pierwszym mms ode mnie ze zdjęciem tarty? To była właśnie ta tarta :)



Składniki:

  • ciasto francuskie (przepis znajdziecie tu)
  • szynka parmeńska (lub inna tego typu)
  • pomidorki koktajlowe
  • mozzarella
  • bazylia świeża
  • papryka chili
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany

Wykonanie:


  • Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Przełożyć do formy na tartę, następnie ponownie wstawić do lodówki na 20 minut.
  • Aby ciasto nie urosło zbytnio należy przed włożeniem do piekarnika nakłuć je widelcem oraz  przykryć papierem do pieczenia, na który równomiernie trzeba rozłożyć obciążenie (np. suchą fasolę).
  • Nagrzać piekarnik do 180°C i piec 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie (fasolę) i piec jeszcze 15-20 minut.
  • Na podpieczonym spodzie ułożyć szynkę, przykryć masą jajeczną (jajka, śmietana), na to wyłożyć listki bazylii, połówki pomidorków koktajlowych, mozzarellę i posiekaną paprykę chili. 
  • Piec jeszcze przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

4 komentarze:

  1. Marzenko podziwiam Was za pyszności, które przygotowujecie i za Wasze tempo,ja nie nadążam czytać, a co mówić gotować, ale mobilizujecie mnie do sięgania po nowe przepisy i gotowania. Szkoda, że nie można kosztować tego co opisujecie i prezentujecie na zdjęciach. Pozdrawiam i trzymam kciuki. Testerka niektórych Twoich pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wygląda! Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń