Marokańska sałatka z cieciorki.

sałatka z cieciorki i marchwi, sałatka marokańska
Jakimś cudownym sposobem znaleźliśmy się w Casablance (wiem, że to już nie nad Morzem Śródziemnym, ale blisko;)). Chodziliśmy cały dzień w poszukiwaniu Rick's Cafe, ale jakoś nie udało nam się jej odnaleźć... Może mignął gdzieś cień Humphreya i Ingrid? Kto wie? No cóż, słońce zniża się do oceanu, ciepły afrykański wieczór wydobywa z ziemi feerię aromatów, tani bar z widokiem na morze zaprasza. Stać nas na wodę mineralną i sałatkę. I bardzo dobrze, cóż więcej potrzeba do szczęścia. Barman puszcza ze starego magnetofonu As Time Goes By, a sałatka ma w sobie tyle smaków... 
Wyjaśniam, że nie byłem w Maroko, ale pomarzyć wolno, prawda?;)

Składniki:

  • 200 g cieciorki z puszki
  • 1 duża starta marchewka
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1/2 pęczka natki pietruszki, kolendry lub mięty
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 szalotka - posiekana
  • 1 łyżka uprażonych płatków migdałowych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki kolendry
  • 1/4 łyżeczki ziela angielskiego
Wykonanie:

  • Cieciorkę opłukać i odsączyć na sitku.
  • Wymieszać ze startą marchewką, rodzynkami, natką, skórką cytrynową, migdałami, szalotką i solą.
  • Przyprawy ugnieść w moździerzu i połączyć z oliwą, sokiem i cukrem.
  • Sosem zalać sałatkę, delikatnie wymieszać i odstawić do połączenia smaków (przynajmniej 30 minut)
  • Przełożyć do docelowego naczynia i udekorować dodatkową zieleniną.

Komentarze