Muffinki z soczewicą.
Warzywa strączkowe w deserze? Czemu nie. Pomyślałam, że najlepiej będzie upiec muffinki. Wszyscy znamy ciasto marchewkowe, które jest niezwykle smaczne. Nim się właśnie inspirowałam. Przepis na polewę znalazłam w internecie. Następnym razem jednak zmniejszę ilość cukru, bo jak dla mnie wyszła za słodka (w przepisie już uwzględniłam tą zmianę). Polecam!
Składniki na ciasto:
Składniki na polewę:
Wykonanie:
Składniki na ciasto:
- 6 łyżek ugotowanej czerwonej soczewicy
- 1 szkl. mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 szkl. cukru
- 1/3 szkl. oleju słonecznikowego
- 75 g drobno posiekanych migdałów
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na polewę:
- 75 g serka śmietankowego (np. Almette)
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki soku z limonki
Wykonanie:
- Ubić mikserem całe jajka, pod koniec ubijania dodać cukier i olej.
- Do masy jajecznej dodać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika. Wymieszać.
- Ugotować soczewicę, dodać do ciasta, następnie dodać migdały. Wymieszać.
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, ciasto nakładać do 3/4 wysokości papilotki.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C, piec ok. 30 minut, aż się zrumienią.
- Polewa: wszystkie składniki umieścić w naczyniu i rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Gotowe i wystudzone muffinki dekorować polewą, cukrowymi ozdobami, czekoladą itp.
Komentarze
Prześlij komentarz