Spiralna tarta z bakłażanem, cukinią i marchewką.

tarta z bakłażanem, cukinią i marchewką, spiralny quiche
Efekciarska czy efektowna? Ładna czy smaczna? Być może wszystko naraz. Zobaczyłem tę tartę w którymś z kulinarnych pism jakiś czas temu i miałem wielką ochotę przygotować ją sam. No i jest! Spiralna. Z bakłażanem, cukinią i marchewką. Kolorowa, ciekawa w formie, smaczna. Na przyjęcie jak znalazł. To chyba niezły finał naszego tartowo-kiszowego tygodnia. Jak sądzicie?  Już spieszę z przepisem. Marzena niecierpliwi się przecież ze swoim nowym hasłem;)


Składniki:
spiralny quiche
  • paczka ciasta francuskiego 
  • 1 duża marchew
  • 1 bakłażan 
  • 1 cukinia
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 100 g kremowego serka topionego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • sól i pieprz
Wykonanie:

  • Warzywa pokroić w cienkie plastry o szerokości około 2 i 1/2 cm.
  • Marchewkę i bakłażana blanszować około 10 minut. Odsączyć.
  • Wszystkie warzywa marynować w oliwie z octem, tymiankiem i szczyptą soli przez około 2 godziny.
  • Ciasto wyłożyć na natłuszczoną formę i podpiec 10 minut w piekarniku rozgrzanym  do 200 stopni (termoobieg).
  • Jajka, śmietanę i serek zmiksować ze szczyptą soli i pieprzu i wylać na ciasto.
  • Paski warzyw ułożyć spiralnie w masie jajecznej tak gęsto, jak się da. 
  • Zapiekać dalej około 25 minut.
  • Pozwolić tarcie odpocząć 10 minut po wyjęciu.

Komentarze

  1. Widziałam wiele wersji tej tarty. W pana przepisie moją uwagę przykuło marynowanie warzyw. Ze swojej strony polecam zamienić serek topiony na kozi (świeży). Ciasto robię sama (kruche bez jajek) dodając gałkę muszkatałową :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz