Tarta z cukinią i porem.
Kolejna z moich ekspresowych, łatwych, męskich tart. Oczywiście podejmuję tu próbę dorobienia cienia jakiejś ideologii do swojego wygodnictwa, chodzenia na skróty, czy nawet lenistwa... Ale przyznajcie sami: przestając z mistrzynią wypieków (i nie mając wiele czasu) człowiek nie ma innego wyjścia niż sięgnąć w głąb lodówki z nadzieją, że odnajdzie tam jeszcze jedną paczkę gotowego ciasta;) Tarta z cukinią i porem. Czasami myślę, że gdybym wpadł w jakiś rodzaj kuchennej paniki i zapomniał nawet jak się robi jajecznicę, to ta rzecz pozostałaby jednak gdzieś w najdalszym zakamarku pamięci. To moja podstawowa ulubiona tarta! Cukinia zaś to moje ulubione warzywo. Jak wiadomo, smak ma raczej łagodny, należy go więc koniecznie (lecz z umiarem!) dopełnić ziołową nutą. Ja osobiście za najlepszą parę dla cukinii uważam estragon (z małym dodatkiem tymianku lub oregano). Spróbujcie:)
- paczka ciasta francuskiego
- 2 małe cukinie
- 1 średni por
- 1 łyżeczka estragonu
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 3 jajka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 50 g startego żółtego sera
- sól i pieprz
- Przygotować nadzienie.
- Cukinię pokroić na cienkie plasterki, dodać zioła i szczyptę soli. Dusić na średnim ogniu około 15 minut.
- Pora również pokroić na cienkie plasterki i dusić ze szczyptą soli i pieprzu około 25 minut.
- Ciasto wyłożyć na natłuszczoną dokładnie formę, ponakłuwać gęsto widelcem i podpiec 10 minut w temperaturze 200 stopni (termoobieg).
- Na podpieczone ciasto wyłożyć warstwę pora, a na nią warstwę cukinii.
- Zalać nadzienie jajkami wymieszanymi ze śmietaną, serem i 1/2 łyżeczki soli.
- Wstawić ponownie do piekarnika na około 20 - 25 minut. Jeśli brzegi przypiekają się zbyt szybko - przykryć aluminiową folią.
- Po wyjęciu odczekać około 10 minut przed podaniem.
Komentarze
Prześlij komentarz