wtorek, 5 stycznia 2016

Tarta z cukinią i porem.

tarta cukiniowa, quiche z cukinią i porem
Kolejna z moich ekspresowych, łatwych, męskich tart. Oczywiście podejmuję tu próbę dorobienia cienia jakiejś ideologii do swojego wygodnictwa, chodzenia na skróty, czy nawet lenistwa... Ale przyznajcie sami: przestając z mistrzynią wypieków (i nie mając wiele czasu) człowiek nie ma innego wyjścia niż sięgnąć w głąb lodówki z nadzieją, że odnajdzie tam jeszcze jedną paczkę gotowego ciasta;) Tarta z cukinią i porem. Czasami myślę, że gdybym wpadł w jakiś rodzaj kuchennej paniki i zapomniał nawet jak się robi jajecznicę, to ta rzecz pozostałaby jednak gdzieś w najdalszym zakamarku pamięci. To moja podstawowa ulubiona tarta! Cukinia zaś to moje ulubione warzywo. Jak wiadomo, smak ma raczej łagodny, należy go więc koniecznie (lecz z umiarem!) dopełnić ziołową nutą. Ja osobiście za najlepszą parę dla cukinii uważam estragon (z małym dodatkiem tymianku lub oregano). Spróbujcie:)
tarta w piekarnikuSkładniki:
tarta cukiniowa, quiche cukiniowy
  • paczka ciasta francuskiego
  • 2 małe cukinie
  • 1 średni por
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 50 g startego żółtego sera
  • sól i pieprz
Wykonanie:
    tarta cukiniowa, kisz cukiniowy, quiche z cukinią
  • Przygotować nadzienie. 
  • Cukinię pokroić na cienkie plasterki, dodać zioła i szczyptę soli. Dusić na średnim ogniu około 15 minut.
  • Pora również pokroić na cienkie plasterki i dusić ze szczyptą soli i pieprzu około 25 minut.
  • Ciasto wyłożyć na natłuszczoną dokładnie formę, ponakłuwać gęsto widelcem i podpiec 10 minut w temperaturze 200 stopni (termoobieg).
  • Na podpieczone ciasto wyłożyć warstwę pora, a  na nią warstwę cukinii.
  • Zalać nadzienie jajkami wymieszanymi ze śmietaną, serem i 1/2 łyżeczki soli.
  • Wstawić ponownie do piekarnika na około 20 - 25 minut. Jeśli brzegi przypiekają się zbyt szybko - przykryć aluminiową folią.
  • Po wyjęciu odczekać około 10 minut przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz