Tarta z boczkiem i cebulą.
Mąż do żony:
- Zrobiłaś już zdjęcia?
- Zrobiłam, a czemu pytasz?
- To mogę się już poczęstować?
- Tak, możesz.
Taki już los rodziny blogerki kulinarnej ;) Najpierw zdjęcie, potem konsumpcja :) I stoją tak wszyscy nade mną z wyczekującym wyrazem twarzy. A ja zestresowany fotograf amator robię co mogę, aby nie tylko smakowało, ale też wyglądało :) Dzisiaj tarta z boczkiem i cebulą, na spodzie z ciasta francuskiego. Bardzo smaczna, polecam!
Składniki:
- ciasto francuskie (przepis znajdziecie tu)
- 125 g boczku wędzonego surowego
- duża cebula
- mozzarella
- papryka chili
- 2 jajka
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- oliwa
Wykonanie:
- Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Przełożyć do formy na tartę, następnie ponownie wstawić do lodówki na 20 minut.
- Aby ciasto nie urosło zbytnio należy przed włożeniem do piekarnika nakłuć je widelcem oraz przykryć papierem do pieczenia, na który równomiernie trzeba rozłożyć obciążenie (np. suchą fasolę).
- Nagrzać piekarnik do 180°C i piec 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie (fasolę) i piec jeszcze 15-20 minut.
- Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę i boczek.
- Na podpieczony spód wyłożyć boczek z cebulą, przykryć masą jajeczną (jajka, śmietana), posypać posiekaną natką pietruszki, papryką chili i mozzarellą.
- Piec jeszcze przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Komentarze
Prześlij komentarz