środa, 6 stycznia 2016

Tarta z boczkiem i cebulą.


tarta z boczkiem
Mąż do żony:
- Zrobiłaś już zdjęcia?
- Zrobiłam, a czemu pytasz?
- To mogę się już poczęstować?
- Tak, możesz.
Taki już los rodziny blogerki kulinarnej ;) Najpierw zdjęcie, potem konsumpcja :) I stoją tak wszyscy nade mną z wyczekującym wyrazem twarzy. A ja zestresowany fotograf amator robię co mogę, aby nie tylko smakowało, ale też wyglądało :) Dzisiaj tarta z boczkiem i cebulą, na spodzie z ciasta francuskiego. Bardzo smaczna, polecam!


Składniki:
tarta z boczkiem
  • ciasto francuskie (przepis znajdziecie tu)
  • 125 g boczku wędzonego surowego
  • duża cebula
  • mozzarella
  • papryka chili
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz  
  • oliwa

Wykonanie:


  • Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Przełożyć do formy na tartę, następnie ponownie wstawić do lodówki na 20 minut.
  • Aby ciasto nie urosło zbytnio należy przed włożeniem do piekarnika nakłuć je widelcem oraz  przykryć papierem do pieczenia, na który równomiernie trzeba rozłożyć obciążenie (np. suchą fasolę).
  • Nagrzać piekarnik do 180°C i piec 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie (fasolę) i piec jeszcze 15-20 minut.
  • Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę i boczek.
  • Na podpieczony spód wyłożyć boczek z cebulą, przykryć masą jajeczną (jajka, śmietana), posypać posiekaną natką pietruszki, papryką chili i mozzarellą.
  • Piec jeszcze przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz